De parochie loopt er zelf nooit zo mee te koop, maar de gemeente Hulst telt een tweede basiliek; de neogotische Sint Martinuskerk (1871) in Kloosterzande.
Waar deWillibrordusparochie in Hulst de benaming ooit kreeg als eretitel van de paus, is de kerk in Kloosterzande naar bouwvorm een basiliek, een kruisbasiliek om precies te zijn. De toren van de kerk aan de Groenendijk ondergaat momenteel een ingrijpende restauratie. Die is mogelijk gemaakt door de inspanningen van het kerkbestuur, dat in totaal 700.000 euro bij elkaar scharrelde voor dit karwei.
„Vier jaar geleden bleek uit rapporten van Monumentenwacht dat er dringend gerestaureerd moest worden”, vertellen Jo Collet (vice-voorzitter) enWilly de Bakker (secretaris) van het kerkbestuur. „Lees je dat bouwkundig rapport, dan word je bang. Er liggen stukken steen los en leien komen los van het dak. Het ergste is dat de stenen aan de west- en de zuidkant helemaal versleten zijn, met voegen die net sponsen zijn geworden.
Verder is de torenhaan gespleten en liggen goten en loodwerk los.
Bovendien maakten we ons er ernstig zorgen over, dat er tijdens een viering stukken steen naar beneden zouden komen. De (on)veiligheid was dan ook een belangrijk argument bij de onderbouwing van het subsidieverzoek.”
In subsidieverzoeken aan het Rijk (ingediend bij de provincie) en aan de Europese Unie gaf het kerkbestuur ook duidelijk de maatschappelijke waarde van de kerk aan.
„Hier zitten nog gemiddeld tweehonderd mensen in de kerk op zondag. Wij hebben zo’n 45 uitvaarten per jaar, dus de sociale functie voor het dorp is echt heel groot. Wij voelen ons als bestuur daarom verplicht de schouders eronder te zetten. We hebben een hele vitale parochie met een heleboel actieve vrijwilligers. Zo is de sacristie pas geheel gerenoveerd door een ploeg van acht vrijwilligers, die er weken aan werkten.
Dat hebben we ook in onze argumentatie meegenomen. Bovendien is de kerk een rijksmonument en bepalend voor het dorpsgezicht.”
Het grootste deel van de restauratiekosten is gefinancierd met Rijks- (378.000 euro) en ‘Europees’ (150.000 euro) geld. De resterende 180.000 euro is ook geregeld. Naast een toegezegde bijdrage van de gemeente komt dat geld van de parochie zelf; uit eigen middelen en door fondsenwerving.
„Bijzonder in dat laatste verband is dat we tot nu toe zo’n 5000 euro bijeen hebben gekregen via giften van congregaties, kloosterorden en abdijen die we hebben aangeschreven.”
De kerktoren wordt volledig gestript en vernieuwd. De leien, alle natuurstenen elementen, het voegwerk, stenen, het glas- in- lood, het loodwerk en de goten, alles wordt vernieuwd.
„ De komende maanden zal het stil zijn op Klooster, want de klok is in verband met de werkzaamheden tijdelijk buiten werking gesteld. Ook het uurwerk is eraf”, aldus Collet en De Bakker, die verwachten dat de restauratie omstreeks half november kan worden afgerond. Net als bij de renovaties van andere kerkgebouwen in de streek, is het project een zogeheten leerlingbouwplaats. Jonge vaklieden krijgen er de kans zich te bekwamen in het ambacht van natuursteenbewerking. De afsluiting van de restauratie wordt gevierd met een bijeenkomst waar ook de commissaris van de koningin acte de presence geeft.
|

 |