KijkopKloosterzande

KijkopKloosterzande -Historie

Kloosterzande (Oost-Vlaams: Klôôster) is een dorp in de gemeente Hulst in de Nederlandse provincie Zeeland.
Tot de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2003 was Kloosterzande het bestuurlijk centrum van de gemeente Hontenisse.

Kloosterzande heeft 3325 inwoners (2018) en wordt omringd door verschillende buurtschappen zoals Noordstraat en Kruisdorp.  Voor gedetailleerde info Klik hier

De Rooms Katholieke Kerk staat op den Groenendijk en behoort tot de R.K. Kerk Oost Zeeuws-Vlaanderen H. Maria Sterre der Zee voorheen Parochie Ter Duinen....meer info en klik hier voor info R.K. Kerk Oost Zeeuws-Vlaanderen H. Maria Sterre der Zee

RK Kerk te Groenendijk

Uit Perkpolder vertrok tot 2003 een veerdienst over de Westerschelde.

Hof te Zande Kerk
Hof te Zande kerk

Kloosterzande is gesticht door monniken van de abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen uit Koksijde, die in de 12e eeuw een uithof stichtten, Hof te Zande.

Deze monniken speelden een belangrijke rol bij de bedijkingswerkzaamheden in het land van Hulst.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het hof vernield.

De naam van het dorp en van de centrale 'Cloosterstraat' verwijzen naar de ontstaansgeschiedenis.

De Nederlands-hervormde kerk dateert uit het midden van de 13e eeuw en is oorspronkelijk als kloosterkapel door de monniken van Ten Duinen gebouwd.

Een andere bezienswaardigheid is het nabijgelegen Pand Collot uit 1868 dat is gebouwd door de adellijke familie Collot d'Escury.

Tot 2006 maakte dit pand deel uit van het gemeentehuis.

Vertegenwoordigers van deze familie speelden een belangrijke rol in de lokale geschiedenis, als rentmeester van het kroondomein en als burgemeester van Hontenisse.

In Kloosterzande staat verder een standerdmolen uit 1744.

Een oude molensteen van deze molen ligt momenteel in de bar van het Mouternest, een oude villa van Brouwerij De Zwaan (nu Mouterij Kloosterzande).

Het bijzondere van dit dorp is, dat er nog relatief veel voorzieningen zijn, terwijl het vlakbij twee steden (Terneuzen en Hulst) is gelegen.

Hier ligt ook nog het enige buitenzwembad in de gemeente Hulst.